Spring naar inhoud

Zomers soepje met courgette, komkommer en Milkana

#stoefalert. Ik zit op een terras in de Provence, met zicht op een verlicht zwembad, dito olijfbomen en een intrigerende Agave Chrysantha (lang leve Google Afbeeldingen). Rond mij tjirpen de krekels en op tafel staat een fris glaasje rosé. Het is half 11 ’s avonds en ik zit nog steeds in mijn bikini (alee tankini, maar wie gebruikt dat woord).

IMG_6912

La Douce France, ah…

Sinds een dikke maand maakt La Douce France ook in het gewone leven deel uit van mijn… euh leven. Na een wat sombere periode van mij niet meer goed voelen op mijn vorige werk, loopbaanbegeleiding, ontslag geven, een lange opzegtermijn en solliciteren, vond ik een nieuwe job waar ik weer met volle goesting tegenaan kan gaan. Eentje waar ik mijn passies kan combineren, met een werkritme dat ruimte laat voor kids & koken (en hopelijk ook weer wat frequenter bloggen) en in een superfijne werkomgeving dicht bij huis.

Mijn nieuwe werkgever heet Reli en verhuurt vakantiewoningen in Zuid-Frankrijk. Maar dan echt zo van die hele mooie waarbij je meteen denkt bye bye ik ben weg. Na een dikke maand kan ik zeggen: het voelt écht goed! En dat niet alleen omdat ik dankzij een last-minute annulering met mijn gat in de boter viel en hier nu dus op dat picture perfect terras zit met een #roseetjedabei.

IMG_6907

Picture perfect terras met voorbeeldig kind en imposante Agave op de achtergrond.

Ook inhoudelijk voelt het goed. Ik kreeg meteen het volste vertrouwen en ik mag mij elke dag uitleven in de dingen die ik graag doe (schrijven, social media, fotobewerking, grafisch ontwerp). Ook op kantoor in Lovendegem voelt het bij momenten als God in Frankrijk. Toen ik op mijn eerste werkdag lunchte in de boomgaard met zicht op de weidse velden (lang leve de hittegolf), met homemade gebak en een lattè dabei, wist ik: Yes, I’m a happy camper! Al is happy huurder van een vakantievilla misschien beter gepast in deze setting 🙂

Frankrijk, dat is ook het land van du pain, du vin et du boursin. Brood, wijn en kaas. Vandaar dat wij hier zo graag op vakantie komen 🙂 Ook onze kleine Olivia is een echte kaasfreak. Van parmesan op haar pasta tot feta bij het aperitief. Maar ook van schellekeskaas op de botejam en van smeerkaasje.

IMG_6816

Hoe gelukkig kun je zijn op een  Franse Aire langs de autostrade?

Qua smeerkaasdriehoekjes zijn wij sinds kort fan van Milkana. Die zijn zooo gemakkelijk  uit het vuistje te eten. De kaas is wat steviger en door de verpakking uit karton is er geen gepruts meer met een aluminium velletje en een rood draadje dat altijd wel ergens blijft steken. (Als kind hadden we daar een oplossing voor die we vooral bij meme en pepe mochten toepassen: we knipten het tipje van de driehoek en zogen het kaasje eruit).

Ik kreeg een pakketje met drie smaken toegestuurd: room, emmental en ham. De kaasjes met ham – niet toevallig de roze – vielen bij onze meisje het meeste in de smaak, of wat had je nu gedacht 🙂

Toen Milkana mij vroeg om een receptje te maken, vond ik dat niet zo gemakkelijk. Want smeerkaas, dat eten wij toch vooral puur op de boterham. Of uit het vuistje. Maar dan bedacht ik dat ik mijn soepen vaak afwerk met een beetje volle melk en ik probeerde het ook eens met smeerkaas. Het resultaat was lekker en romig!

image_6483441

IMG_7088

NODIG

 • 2 courgettes
 • 1 komkommer
 • 1 teentje look, geperst
 • 1 grote ui, gehakt
 • 2 bouillonblokjes (kip of groenten)
 • 2 laurierblaadjes en een takje tijm
 • dille (vers of gedroogd)
 • een half kuipje Milkana smeerkaas met room

BEREIDING

 • Stoof de ui glazig in wat olijfolie of goede boter.
 • Voeg de geperste look toe.
 • Snij de courgette en komkommer in blokjes en voeg toe.
 • Roer om en zet de groeten net onder water.
 • Voeg de bouillonblokjes en de kruiden toe.
 • Laat een 20-tal minuutjes koken en haal van het vuur.
 • Verwijder de kruiden en mix de soep.
 • Voeg de smeerkaas toe en mix nog eens.
 • Kruid naar smaak met peper, zout en verse of gedroogde dille.

TIPS

 • Aangezien courgette en komkommer veel vocht bevatten, voeg je best niet te veel water toe, anders wordt de soep te dun. Net onder zetten is de boodschap.
 • Ik gebruik een waterkoker om het geheel sneller aan de kook te krijgen.
 • Voor een fancy afwerking: dien de soep op met wat extra smeerkaas (een driehoekje in stukjes gesneden) en strooi er wat gedroogde dille over. Versier de soep verder met wat verse groene kruiden.
 • Dit soepje kun je gerust ook koud opdienen. Lekker fris tijdens Belgische hittegolven of op vakantie in de Provence!
 • Nog meer inspiratie nodig? Check de website I love cheese!

IMG_7009

Groetjes uit de Provence. Ik blijf hier nog even 🙂

6 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: