IMG_2492

YOLO pasta

Er zijn zo van die hypes waar ik niet aan meedoe. Soms wegens tijdsgebrek of ‘met andere dingen bezig’ (als ik ooit eens meer dan 5 minuten tijd heb, bekijk ik alle Netflix-series, en lees ik alle boeken van Harry Potter tot 50 tinten grijs), soms omdat ik ze niet aankan, hetzij fysiek (jumpsuits = no suits for me), hetzij mentaal (insecten eten, de Ice Bucket Challenge) en soms – ik zal het maar toegeven – omdat ik er gewoon te oud voor geworden ben (snapchat, yolo).

Andere hypes omarm(de) ik dan weer met plezier: fancy Gin & Tonic (yes, yes, yes), De Mol, Bevergem, meedoen met Dagen Zonder Vlees, Dr. Martens (lange geleden, maar hip dat ik was), start to run (vooral start to) en last but nog least bloggen!

Een culinair hype die mij al een tijdje interesseert, is de spiraalsnijder. Ik zag hem opduiken in de kookboeken van Pascale Naessens, op enkele foodblogs en ook mijn zus had er al langer eentje in huis. Tijd dus om mijn eigen exemplaar aan te schaffen. Ik bestelde hem online voor 20 euro (de Gefu). Gisterenavond mocht hij eindelijk uit de kast komen, samen met twee overschotjes van het paasweekend: gandaham en gemarineerde tomaatjes. Het perfecte duo voor een snel pastagerechtje! Er lagen in de berging ook nog courgettes te wachten tot ik eindelijk de tijd zou vinden om ratatouille te maken ‘voor in de diepvries’. Not gonna happen soon… Ideaal dus om mijn spiraalsnijder voor het eerst uit te testen!

De spiraalnijder ziet er heel eenvoudig uit en dat is hij ook! Je stopt er gewoon je groente aan de ene kant in, je draait en er komen sliertjes uit. De die hards = mensen die noodgedwongen of uit vrije wil pasta links laten liggen (wie doet dat nu uit vrije wil?) gebruiken de sliertjes ter vervanging van pasta. Je kunt ook voor fifty-fifty gaan (omdat het gezonder/beter voor de lijn is) en de courgette op het einde even laten meekoken met je pasta. Een gemakkelijke manier om minder pasta en meer groenten te eten.

Omdat Joske niet zo glutenfree-minded is en geen zin had om mijn spiraalsnijder al meteen naar de kringloopwinkel te brengen, ging ik voor een ‘veilige’ versie die niet anders dan lekker kon zijn. Ik beperkte mij tot een halve courgette per persoon en ik heb ze niet mee gekookt, maar krokant gebakken in olijfolie. Smaak boven alles! Al zou ik een volgende keer gerust voor de fifty fifty of zelfs voor de die hard versie durven te gaan. Wie zich geen spiraalsnijder wil aanschaffen, kan de courgette ook gewoon in stukjes snijden natuurlijk.

De volgende culinaire ‘hype’ die ik wil afvinken op mijn lijstje is een kookboek van Ottolenghi. Het wordt echt tijd dat ik er eentje in huis haal/cadeau krijg (hint hint…).

RECEPT

NODIG (voor 2 personen)

 • 1 courgette
 • 5 el gemarineerde/zongedroogde tomaatjes
 • 6 sneetjes gedroogde ham (bvb. Gandaham of Parmaham)
 • 300 g spaghetti
 • Parmezaanse kaas

Wil je een vegetarische versie, laat dan de ham weg. Wil je een glutenvrije versie, laat dan de pasta weg en gebruik meer courgette.

BEREIDING

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Plaats de plakjes ham op een rooster in de oven totdat de ham bijna krokant is (best een bakplaat onder het rooster plaatsen, want er kan wat vet druppen).
 • Maak spiraaltjes van de courgette met de spiraalsnijder.
 • Bak aan in olijfolie op een hoog vuur en kruid goed met peper en zout. De courgette moet een krokant korstje hebben.
 • Snijd de tomaatjes in kleine stukjes en voeg ze bij de gebakken courgette.
 • Haal de ham uit de oven, laat ze eerst nog wat uitdrogen en snijd (of knip) ze daarna in kleine stukken bij de courgette en tomaat. Bewaar nog een paar stukjes voor de garnering.
 • Kook de spaghetti al dente. Giet af en bewaar wat van het kookvocht.
 • Doe de spaghetti bij de groenten en voeg 2 eetlepels kookvocht toe.
 • Serveer met een stukje krokante ham en wat Parmezaanse kaas.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s